Gyakran ismételt kérdések

Az itt látható kályhákat Ön készítette vagy letöltötte a képeket más oldalakról?

Ezen a weboldalon csak olyan kályhaképek szerepelnek, amelyeket az elmúlt évek során magam terveztem és a saját kezemmel építettem. Ezek mindegyike kiválóan működik, büszkék rá a tulajdonosaik. Ez az én referenciám.

(Figyelem! A kályháim képeivel más is reklámozza magát, természetesen minden alap nélkül. Javaslom, hogy minden esetben győződjön meg arról, hogy a gyönyörű kályha kínálat vajon a vállalkozó saját munkája, vagy "más tollával ékeskedik". Valószínű, hogy a reklámjában szereplő darabot meg sem tudná építeni!)

Mivel több a "vitálkályha" mint az egyéb cserépkályhák?

A kályháink extra tulajdonságait a következő jellemzőkkel tudnám leírni:

  • intenzívebb, tehát egészségesebb, "csontig hatoló" sugárzó hőleadás a jó minőségű, samottosabb kályhacsempék miatt.
  • biztonságosabb duplafalú szerkezeti felépítés, osztrák-német módszerekkel.
  • erősebb ragasztott építési technológia, emiatt nem kell soha újrarakatni mint az agyagos-drótos szimplafalú hagyományos (retro stílusú) cserépkályhákat.
  • látványosabb kandallószerű nagyajtós kivitel, a korszerű tisztaüveg rendszerű kályhaajtó konstrukciónak köszönhetően.
  • helyszínre szabott formai kialakítás - soha még nem építettünk két egyforma vitálkályhát!
  • európai szabványok szerinti számítógépes méretezés és működés ellenőrzés, melynek alapján biztosak lehetünk abban, hogy majd jól is működik.
  • a hatósági jóváhagyáshoz megkövetelt, és megalapozott műszaki dokumentáció.

Kandallót szeretnék az új lakásunkba de lehet, hogy egy "vitálkályha" jobb választás lenne?

Egy vitálkályha (kandallószerű cserépkályha) látványos formájával, óriási tűztér ajtajával hasonló esztétikai élményt tud nyújtani mint egy színvonalas kandalló. Ugyanakkor összehasonlíthatatlanul nagyobb élvezet az átmelegedett falának, padkájának sugárzása. Hosszan tartó hőtárolási képessége pedig igazi fűtőeszközzé teszi - még másnap délelőtt is meleget áraszt. Milyen jó dolog is a reggeli kávét a meleg kályhapadkán szürcsölni...

Az utóbbi években kandallókkal akkor szoktam találkozni mikor elbontjuk, hogy vitálkályhát építsünk a helyére!

Nagyon szépek ezek a kályhák és biztosan jól működnek, de nem lehetnének olcsók is?

Nem létezik olyan kályhaépítő aki a fenti három feltételt egyidejűleg teljesíteni tudná. Legfeljebb kettőt. Sajnos (vagy szerencsére) mi csak az első két követelménynek tudunk megfelelni... A következő linken tájékozódhat arról, hogy egy ilyen osztrák-német technológiával épített kályha mennyibe kerülhet a hazájában:   http://www.kachelofenverband.com/2010/04/how-much-do-tiled-stoves-cost/ Ehhez képest a mi hasonló technikával épített kályháinkat kelet-magyarországi áron megszerezheti.

Mennyi időbe telik egy ilyen egyedi kályha létrehozása?

A megfelelő formai kialakítás megtalálása, megtervezése néhány héttől néhány hónapig tarthat az ügyfél igényeitől és hozzáállásától függően. (Hiszen a tervezés közös munkánk:) Előfordult már olyan eset is amikor a tervezgetés két évbe telt.

A csempék legyártásához kettő hónap szükséges, ritkán sikerül előbb elkészíteni.

A csempék elkészültét követően az előre lefixált időpontban elkezdjük a felépítést ami 6-8 munkanapot vesz igénybe. A végén begyújtunk a kályhába, elmagyarázzuk a kezelését, és átadjuk a dokumentációt.

Befűthető-e az egész ház egy ilyen kályhával?

Attól függ, hogy mekkora az egész ház hőszükséglete. Egy korszerű, jól szigetelt mai ház hőszükségletét elvileg fedezheti egy "erős" vitálkályha, azonban kérdés, hogyan jutattható el a meleg a különböző helyiségekbe? Egy középre jól elhelyezett (esetleg már a ház tervezésének fázisában kigondolt) vitál-cserépkályha befűtheti a lakás nagyobbik részét (nappalit, hátsó szobát, felső szobát...).

További lehetőség a kályha falába épített vizteres abszorber, aminek segítségével a központi fűtés kialakításához hasonlóan a meleg elszállítható a távolabbi helyiségek radiátoraiba. Vagy előállítható a használati melegvíz télen is, amikor a napkollektor erre képtelen.

Megjegyzés: a meglévő központi fűtésre kötést nem szoktam javasolni, mert milyen tartalék fűtés az amihez bonyolult gépészet és külső energia kell?

A tűztérbe helyezett ún. vízpatkós megoldással elvi és biztonsági okokból nem foglalkozunk.